Sware Grônd

Eind augustus 2008 op het Bildt. De graanvelden zijn gemaaid, het stoppelveld is achtergebleven. Over een maand begint de bietencampagne. Dit is de tijd van de aardappeloogst.

Dan komt de Grimme GT170 2rijen rooier in actie, de AVR bunkerrooier 230B of de Wulff zelfrijdende rooier R4000Mega. En ernaast tractoren met 2- of 3- assige kipwagens waarin de aardappels terecht komen.

Elegant trekken ze hun figuren over de akker terwijl hun motoren als muziek klinken van een steeds opnieuw gecomponeerde partituur. Robuust zijn de herhalende werkbewegingen, lichtvoetig de bewegingen tussendoor: inklappen, uitklappen, omdraaien, optrekken, neerleggen en weer opnieuw.

Het kan niet anders; landbouwmachines zijn industrieel ontworpen dansers die de hoofdrol moéten spelen in de locatieproductie ‘Sware Grônd’. Niet alleen de oogstmachines en kipwagens, maar ook poters, veldspuiten, ploegen, rijenfrezen, loofkappers, selectiewagens en meer.

In ‘Sware Grônd’ wordt in liederen en in poëzie een verhaal verteld in het Nederlands, Bildts en Fries; een verhaal dat zou kunnen gebeuren of gebeurd had kunnen zijn. De snarenpootmachine legt de aardappel liefdevol in de grond. De rooimachine wacht ongeduldig om haar er, niet minder zorgvuldig, weer uit te halen. De aardappel koestert die positie, flirt met beiden en maakt ze tot rivalen. De diepe ploegscharen, de brede eggen, de malende rijenfrezers doen Moeder Aarde verlangen naar zachte handen die in haar wroeten. Ze roept de steun in van Vuur, Water en Lucht. De aardappel op het Bildt moet daar niets van weten.

Muziek: Peter Sijbenga, Choreografie: Grietine Molenbuur
Idee, samenstelling en artistieke leiding: Loet Hin.
Zakelijke leiding: Anne Zwaga
Advies: Piet Hoekstra
Organisatie: Stichting de Bildtse Aardappelweken